Nem érte jelentős fagykár a szőlőt

Nem érte jelentős fagykár a szőlőt

A szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható - közölte az Eszterházy Károly Egyetem.

Az elemzést az egyetem kísérleti szőlőültetvényeiben végezték rügymetszetek vizsgálatával. A legtermékenyebbek a főrügyek, ezek elfagyása sokszor a termés elvesztését jelenti, ám az idei eredmények szerint a főrügyek fagykára 10 százalék alatti. A 23 vizsgált fajta közül a legnagyobb arányú, 8 százalékos fagykárt a Merlot főrügyeinél mutatták ki, de a túlnyomó többségüknél nem érte el az 5 százalékot.

A fagyott főrügyek mellett a legtöbb esetben volt legalább egy ép mellékrügy, amelynek fontos szerepe lehet a fagykár utáni regenerációban. A mellékrügyek fagykára szintén nem jelentős, 3 fajta kivételével nem érte el a 3 százalékot. A Bianca mellékrügyeiben 12 százalék, a Ménesi Kadarkánál 6,3 százalék, a Merlot esetében 6 százalék a mellékrügyek fagykára.

A szőlőrügyek a vizsgálat szerint kihajtásra alkalmasak, és minimális az esélye annak, hogy a rügy, valamint a szőlővessző fagyérzékeny része, a bélrekesz (diafragma) egyszerre fagyjon el - olvasható az elemzésben.

Minél több fát meg kell óvni a Nagykőrös-Cegléd kerékpárút nyomvonalán

Egyeztetésre hívta a Nagykőrös-Cegléd kerékpárút tervezőit és kivitelezőit Dr. Csáky András polgármester, hogy minél több fát meg tudjanak óvni közösen a kivágástól.

  • 2021.05.12

Föld napja kiállítás a Kossuth terén

Varga Franciska Pest megyei képviselő és László Ágnes képviselő kezdeményezésére műanyag kupakokból készítettek állatfigurákat a Föld Napjára. Ezzel hívták fel a figyelmet a környezet nagymértékű szennyezésére.

  • 2021.04.23

Föld napja: 100 ezer fát ültetett egy alapítvány

Elültette a 100 ezredik fáját a 10 millió Fa Alapítvány, amely az április 22-i Föld napja alkalmából akcióhetet hirdet. Most őshonos gyümölcsfákat ültetnek. Csütörtökön, a Föld napján kezdenek.

  • 2021.04.21