Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

 Több mint 190 ezer romániai lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-án tartandó magyarországi parlamenti választásokra - közölte Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Nagy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy aki megszerezte a magyar állampolgárságot, nem kapta meg automatikusan a választójogot is. Utóbbihoz fel kell iratkoznia a választói névjegyzékbe. Azok a honosított magyar állampolgárok vehetnek részt a magyarországi parlamenti választásokon, akik ezt már korábban megtették, vagy március 9-ig regisztrálnak a valasztas.hu vagy a magyarorszag.hu felületen. Az MTI kérdésére pontosította: a regisztráció tíz év után lejár, ha a regisztrált személy nem vesz részt a választásokon. Ha azonban részt vesz, minden alkalom, amikor leadja a szavazatát, a következő tíz évre meghosszabbítja a regisztráció hatályát.

Az NVI elnöke kiemelte: nemcsak a regisztrációra, hanem a már regisztráltak adatainak a módosítására is lehetőség nyílik. Fontosnak tartotta a megváltozott lakcím, a házasságkötéssel történt névváltoztatás bejelentését és az elhalálozások bejelentését is, hogy töröljék az elhunytakat a választói névjegyzékből.

Nagy Attila arra is kitért, hogy az idei választásokkal egy időben népszavazást is tartanak Magyarországon. Elmondta: a határon túli szavazóknak küldendő levélcsomagban egy általános tájékoztató, egy, a választó azonosítását szolgáló lap, az országgyűlési szavazólap, a népszavazási szavazólap, valamint belső boríték és válaszboríték lesz.

A választóknak a kitöltött szavazólapot és népszavazási lapot a belső borítékba kell tenniük, és ezt le kell ragasztaniuk. A magyar okmányaikban szereplő névvel, személyi adatokkal kell kitölteniük az azonosító lapot, amelyet alá kell írniuk. A belső borítékot és a kitöltött azonosító lapot kell a válaszborítékba tenni, és eljuttatni az NVI-hez.

Nagy Attila kitért arra, hogy a levélszavazatot is tartalmazó válaszboríték visszajuttatása a szavazó felelőssége. Ehhez igénybe veheti a helyi szervezetek segítségét is. Hozzátette: az a biztos, ha Magyarország külképviseleteire jutnak el a levélszavazatok. Ha valaki postán küldi, megtörténhet, hogy nem ér időben Budapestre a levél.

Az NVI elnöke elmondta: március 19-től 6 és 22 óra között nyitva tartanak a konzulátusok, és fogadják a levélszavazatokat. Hozzátette: a konzulátusokon biztosítják a titkos szavazás lehetőségét, de emellett segítséget is nyújtanak az azonosító lap kitöltéséhez.

Nagy Attila közölte: a külképviseleteken szavazhatnak azok a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok is, akik ezt március 25-ig kérelmezik.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23