Rendszeres magyar nyelvű szentmiséket indítottak Krakkóban

Rendszeres magyar nyelvű szentmiséket indítottak Krakkóban

Rendszeres, minden hónap utolsó vasárnapján bemutatandó magyar nyelvű szentmiséket indítottak vasárnap a krakkói domonkos kolostor mellett működő egyházközségben - közölte az MTI-vel a krakkói magyar főkonzulátus.

A kolostor káptalanjában a sorozatindító szentmisét Józef Pucilowski domonkos atya mutatta be. A szertartás során adománygyűjtést szerveztek a krakkói domonkosok által befogadott ukrajnai menekültek megsegítésére.

Május 29-én Marian Waligóra, volt czestochowai pálos házfőnök, június 26-án pedig Ireneusz Wysokinski domonkos atya lesznek a celebránsok. Mindhárom lengyel szerzetes kiválóan beszél magyarul, Magyarországon is teljesítettek lelkipásztori szolgálatot.

A szentmisékre a Krakkóban, valamint a másutt Lengyelországban élő magyarokat, köztük egyetemistákat, ösztöndíjasokat várják, továbbá magyar turistákat és minden más érdeklődőt is - mondta el Gerencsér Tibor krakkói főkonzul.

A liturgia után közösségi találkozót tartanak a kolostorban. A kezdeményezés célja ugyanis magyar vallási közösség létrehozása is, miután a főkonzulátus ilyen igényt észlelt a krakkói magyarok körében - mondta el Gerencsér.

A szertartásokon a zenei kíséretet Lévai Kamilla, a krakkói zeneakadémia mesterszakán ösztöndíjasként tanuló magyar orgonaművész, valamint Aranka Malkiewicz énekes, a hagyományos czestochowai magyar zarándoklatok egyik szervezője biztosítja.

A délután 15.30-kor kezdődő vasárnapi magyar szentmisék előtt fél órával gyónási lehetőség is van.

Több év óta Varsóban is lehetséges a részvétel a rendszeres magyar nyelvű szentmiséken, amelyeket jelenleg minden hónap második vasárnapján 15.30 órakor a Zoliborz fővárosi negyedben működő Kisded Jézus egyházközségben (parafia Dzieciatka Jezus) Pawel Sobstyl atya mutat be.

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23