Párbeszéd: összeférhetetlen Bús Balázs önkormányzati és NKA-alelnöki pozíciója

Párbeszéd: összeférhetetlen Bús Balázs önkormányzati és NKA-alelnöki pozíciója

Szabó Tímea szerint a vot óbudai polgármesternek meg kell szüntetnie az összeférhetlenséget és vissza kell fizetnie a jogtalanul felvett pénzeket.

A Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője szerint összeférhetetlen lehet, hogy a fideszes Bús Balázs egyszerre önkormányzati képviselő és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke. Szabó Tímea az atlatszo.hu cikkére hivatkozva keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a III. kerületi képviselő tavaly január 1. óta dolgozik az NKA alelnökeként.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a helyi önkormányzatokról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy nem lehet önkormányzati képviselő, aki olyan tisztséget tölt be, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, a köztársasági elnöktől, a kormánytól, a kormány tagjától vagy pedig az Országgyűlés, illetve a kormány alárendeltségébe tartozó szervtől kapta. Vannak kivételek az összeférhetetlenség alól, de Bús Balázs esete nem tartozik ezek közé - tette hozzá. A jogszabály alapján ha felmerül az összeférhetetlenség, azt harminc napon belül meg kell szüntetni, de ez nem történt meg - emelte ki.

Szabó Tímea felszólította a kormánypárti politikust, adjon számot arról, hogy igazak-e a portál cikkében leírt állítások és ha a válasz igen, akkor azonnal szüntesse meg az összeférhetetlenségét és fizesse vissza a jogosulatlanul felvett pénzeket. A képviselő egyúttal kérdést intéz Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, akitől arra vár választ, hogy miként nevezhette ki Bús Balázst a posztra.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23