Orbán: élelmiszerárstopról döntött a kormány

Orbán: élelmiszerárstopról döntött a kormány

Hat termék árát fagyasztják be október 15-ei árszinten. Mindeközben az ellenzék úgy látja, ez a döntés azt mutatrja, romokban van a magyar gazdaság és az áfacsökkentés volna az igazi megoldás.

Élelmiszerárstopról döntött a kormányról, február 1-jétől hat termék árát rögzíti a tavaly október 15-én is - igaz be a miniszterelnök szerdán a közösségi oldalán.

Orbán Viktor a Facebookra szerda délután felkerült videóban, a kormányülést később közölte: az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék - a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej - esetében beavatkozik az árak alakulásába.

A kormányfő hozzátette: ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie.

Közölte: február 1-jétől kezdődően már az áron lehet ezt vásárolni ezen megvásárolni. A miniszterelnök azt mondta: a kormányülésen a vírus mellett az áremelkedések kérdésével foglalkozik, hiszen - folytatta - egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt.

Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Facebookon kommentálta a kormány szerda délutáni bejelentését az élelmiszerárstopról. Márki-Zay úgy fogalmazott: "Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 évében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással.”

Márki-Zay Péter azt ígérte, ha kormányra, 5 százalékban maximálják az alapvető élelmiszerek áfáját.

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23