Orbán egyik államtitkárát is megfigyelhették a Pegasussal

Orbán egyik államtitkárát is megfigyelhették a Pegasussal

Aszódi Attilát azóta kirúgták, akkor kezdték el megfigyelését, amikor konfliktusai voltak a paksi bővítéssel kapcsolatban.

 

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár is szerepel azok között, akiket célba vettek a Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogrammal – derül ki abból a kiszivárgott listából, amely a Pegasust kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza írja a Direkt36 a Teexen megjelent cikkében.

A cikk szerint Aszódi 2018 végén lett célpont, amikor még tagja volt a kormánynak, de már sorozatos konfliktusai voltak a felettesével, Süli János miniszterrel amiatt, hogy műszaki okokra hivatkozva nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását. Aszódit a hivatalos kormányzati telefonszámán vették célba, amelyen a munkával kapcsolatos ügyeit intézte. A készüléket le kellett adnia, amikor nem sokkal a célponttá válása után, 2019 januárjában menesztették a kormányból.

Az NSO-ügyfelek által kiválasztott számokat tartalmazó adatbázishoz – világszerte 50 ezer telefonszámról van szó – a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd az FS vezetésével közösen elemezte ezeket az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat. Magyarországról az egyedüli résztvevő a Direkt36 volt.

 

A lap szerint a kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak, de számos esetben – köztük több magyar célpontnál – a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe. Ez azt jelenti, hogy a kémszoftverrel a telefon minden tartalma, még a titkosított üzenetek is hozzáférhetővé váltak, de a készülék mikrofonját és kameráját is bekapcsolhatták.

Aszódi nem akart nyilatkozni az ügyben. Mivel a telefon már nincs a birtokában, így nem tudták elkérni tőle, hogy megvizsgáltassák biztonsági szakemberekkel.

A Pegasus-ügy kapcsán eddig az derült ki, hogy újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket és legalább egy politikust is megfigyeltek. A kormány ugyan nem tagadja, hogy megvette volna a kémszoftvert, de azt hangoztatják, törvénytelen megfigyelés nem történt.

További részetek az ügyről a Telexen olvasható cikkben.

 

Januárban lezárul a DIGI megvásárlása a 4iG által

232 milliárd forintot fizetnek a cégért.

  • 2021.11.30

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

  • 2021.11.30