Önálló egészségügyi tárcát hozna létre győzelme esetén az ellenzék

Önálló egészségügyi tárcát hozna létre győzelme esetén az ellenzék

Az egészségügyi szolgálati jogviszony megszüntetését, az ágazatban dolgozók létszámának növelését és önálló egészségügyi minisztérium létrehozását ígérik az országgyűlési választáson közös jelöltekkel induló ellenzéki pártok kormányra kerülésük esetére.

Komáromi Zoltán DK-s szakpolitikus hétfőn online sajtótájékoztatón azt mondta: az egészségügyi szolgálati jogviszony hátráltató tényezőnek számít, ezért azt megszüntetné az ellenzék, ha kormányra kerül, valamint szeretnék megfordítani az egészségügyben dolgozók létszámának mostani, csökkenő trendjét.

Az ellenzéki politikus azt is kilátásba helyezte, hogy az egészségügyi közkiadások GDP-n belüli arányát, amely jelenleg az Európai Unióban "a legvégén kullog", az európai átlagra fogják felvinni. Bővíteni kell a szakdolgozók számát, és a védőnői béremelést is újra kell gondolni - fűzte hozzá.

Szelényi Zoltán, az MSZP egészségpolitikai szakértője arról beszélt: újra önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni, valamint erős jogosítványokkal és megfelelő pénzügyi forrásokkal ismét fel kell állítani az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot.

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a főváros egészségügyi tanácsnoka a tájékoztatón azt mondta: egy év alatt 17 ezer egészségügyi dolgozót "üldöztek el a pályáról", a szakorvosi ellátásra hónapokat, egyes műtétekre akár éveket is várni kell, az orvosok, asszisztensek, ápolók pedig kimerültek és túlterheltek.

A Fidesz-kormány az egészségügyet továbbra is hitbizományaként kezeli - állapította meg.

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23