Nem csökkent az infláció decemberben, 7,4 százalékos volt a drágulás

Nem csökkent az infláció decemberben, 7,4 százalékos volt a drágulás

Senki sem számított arra, hogy 7,4 százalékkal fognak emelkedik a fogyasztói árak.

Decemberben 7,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ez megegyezett a novemberi szinttel, közölte pénteki összeállításában a Portfolió a KSH adataira hivatkozva. Elemzők korábban legfeljebb 7,1 százalékos drágulást valószínűsítettek. Így továbbra is tizennégyéves csúcson van az áremelkedés.

 

A még rosszabb hír, hogy a szakemberek egyértelműen arra számítottak, hogy novemberben tetőzhetett az infláció, eghhez képest decemberben sem javult a pénzromlás üteme.

A lap elemzése szerint különösen aggasztó a pénzromlás üteme, a maginfláció növekedésének tempója. "A mai adat alapján könnyen elképzelhető, hogy a negyedéves évesített maginflációs mutatót hamarosan a két számjegyű tartományban láthatjuk" - írták.

Az inflációt az élelmiszerek gyors drágulása hajtja, amit meg az energiaárak és az alapanyagárak áremelkedése. 2020 decemberéhez képest az étolaj ára 26,8, a liszté 23,7, a margariné 22,8, a kenyéré 15,2, a baromfihúsé 13,4, a tejé 12,1, a péksüteményeké 11,6 százalékkal nőtt a KSH adatai szerint.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23