Meghalt Setét Jenő

Meghalt Setét Jenő

A polgárjogi aktivista 50 éves volt.

“Tragikus hírre ébredt ma Magyarország! Ma hajnalra virradó éjszaka elhunyt Setét Jenő, az ország lelkiismerete.” - írta Facebook-oldalán a hírt elsőként közlő Roma Sajtóközpont.

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végezte a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált Magyarországon, írja nekrológjában a Roma Sajtóközpont..

A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek vették igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végzett.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel.

Az aktivista hálózatot – bár sokan kapacitálták – nem hajlandó semmiféle politikai játszmára felhasználni, de megteremtett belőle egy tíz éve aktív közösséget, amely néhány éve Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult.

 

Ezzel a közösséggel megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervezett. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tudott utcára vinni évről évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.

Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalt, rendszeresen fellépet minden elnyomott társadalmi csoport érdekében. “Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindennel járult hozzá a magyar közélethez, de most még nem is tudjuk ezt feldolgozni. Most a gyász ideje van. Hatalmas ember távozott közülünk. Részvétünk Setét Jenő családjának!” - írta a roma hírügynökség.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23