Keddig csaknem 180 ezer menekült érkezett Magyarországra

Keddig csaknem 180 ezer menekült érkezett Magyarországra

Kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén - közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: az országba érkező menekültek ellátása folyamatos, akár átutazóban vannak, akár hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon. Ismertette: keddig a katasztrófavédelem 3252 embernek - köztük 1780 gyermeknek - biztosított szállást.

A segítségpontok ellátása folyamatos, Aranyosapátiban már egy 5000 négyzetméteres raktár is működik, ahol a felajánlásokat gyűjteni és szortírozni tudják - jelezte. A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a határnál a segítségpontokat, gyűjtőpontokat és elszállásolási helyeket végigjárva példaértékű, összehangolt munkát látott. Ezekben a napokban Magyarország és a magyar emberek humánumból, együttműködésből és segítségnyújtásból, emberségből jelesre vizsgáznak - emelte ki.

Hozzátette: az egyre hevesebb harcok miatt egyre többen lesznek azok, akik az egyelőre biztonságot jelentő Kárpátalja felé menekülnek. Magyarország fel van készülve ezeknek az embereknek a fogadására, ha úgy döntenek, hogy az országban keresnek menedéket - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Kiemelte: a segélyszervezeteknek nyújtott hárommilliárd forintos támogatás mellett mintegy kétmilliárd forint értékű támogatásról döntött a kormány az ukrán oldalon maradók megsegítésére. A Hungary Helps Programban biztosított 1,350 milliárd forint mellett 600 millió forint értékben segélyszállítmányt és katasztrófavédelmi eszközt is felajánlott Magyarország.

A kormányszóvivő az elmúlt napok fontos döntései közé sorolta azt, hogy a határátlépéskor a rendőrség kiállítja a 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodási engedélyeket, amellyel a belépést gyorsítják. Emellett kedden a magyar közlönyben is megjelent, hogy a szállásadók mentesülnek az idegenforgalmi adó alól, ha a háború elől menekülőket fogadnak be, továbbá a Belügyminisztérium koordinálásában az érintett önkormányzatok költségeinek elszámolására is lehetőség lesz - tette hozzá.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23