Ezrek tüntettek az ellenzékkel Budapesten az orosz agresszió ellen

Ezrek tüntettek az ellenzékkel Budapesten az orosz agresszió ellen

"Putyin ellen, Ukrajna mellett" tartottak tüntetést az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje csütörtök este Budapesten, az Oroszországi Föderáció nagykövetségénél.

Öt követelést fogalmazott meg a kormányfő felé a rendezvényen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, amelyek közül szerinte Orbán Viktor kettőt már teljesített, amikor agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és amikor állást foglalt az ország nyugati szövetségi kötelezettségei mellett.

Felszólította a kormányfőt, hogy "fejezze be a hintapolitikát", és Magyarország csatlakozzon az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, a kormány pedig haladéktalanul függessze fel Paks II. engedélyezési eljárását és küldje el az országból a szónok által csak "orosz kémbanknak" nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot.

Szimbolikus lépésként azt is kérte, hogy a külgazdasági és külügyminiszter adja vissza "az orosz érdekek szolgálatáért" nemrég kapott kitüntetését.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: Ukrajna megtámadásával nyilvánvalóvá vált, mennyit ér annak az orosz elnöknek a szava, akihez Orbán Viktor egy évtizede "dörgölőzik".

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szégyenletesnek nevezte, hogy a miniszterelnök ugyan elítélte az orosz hadműveletet, de a Putyinnal való további "üzletelés" mellett foglalt állást. Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem felülvizsgálni, hanem lemondani kell az orosz eszközökből és hitellel megvalósuló Paks II. beruházást.

Megbízhatatlansággal vádolta beszédében Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, hozzátéve, ez a tulajdonság a nemzetközi politikában elfogadhatatlan.

A magyarság, Európa és a világ normális fele a béke oldalán áll, és ott is marad - jelentette ki beszédében Lukács László György, a Jobbik alelnöke, aki családapaként felhívta a figyelmet, milyen emberi tragédiákat okoz a háború.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt: miközben a magyar társadalom két népszavazáson is kinyilvánította, hogy Európához, a békeszerető Nyugathoz tartozunk.

Nem az orosz nép ellen tüntetünk, hanem az orosz diktátor ellen - hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a magyar miniszterelnök az elmúlt 12 évben hozzájárult az Ukrajnát letaroló hatalmi gépezet olajozásához, gyengítette a szabad világ immunrendszerét.

Az Orbán-kormány nem az eszköze, hanem az akadálya az európai békének - jelentette ki.

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23