Elmarad a V4 védelmi minisztereinek budapesti találkozója

Elmarad a V4 védelmi minisztereinek budapesti találkozója

Az oroszbarát magyar hozzáállás miatt lépett vissza az eseménytől a cseh és a lengyel védelmi miniszter.

A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi alapján elmarad a V4-es országok minisztereinek Budapestre tervezett találkozója, értesült az Euractiv. A találkozó március 30. és 31. között zajlott volna.

Lehetett sejteni, hogy gondok lesznek a rendezvénnyel, mivel a lengyel és a cseh védelmi miniszter is közölte már, hogy nem fognak Budapestre utazni a magyar kormány háború ügyében tanúsított álláspontja miatt. Lapunk úgy tudja, a találkozó tervezett helyszínéhez, a Várkertbazárhoz közeli vállalkozásokat már hétfőn értesítették, hogy kedden mégsem kell zárva tartaniuk.

Mariusz Błaszczak lengyel kormányzati információk szerint azért nem jön Budapestre, mert Varsóban úgy látják, Orbán a választások miatt nem akar kihátrálni Putyin mögül, míg Jana Černochová cseh védelmi miniszter pénteken azt írta, azért nem jön, mert sajnálja, hogy „az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.”

Ezek után nem meglepő, hogy a szlovák tárca is úgy tudja, elmarad a találkozó. A lap felidézi, hogy Wojciech Skurkiewicz lengyel védelmi miniszter-helyettes arról beszélt egy lengyel rádióban, hogy nem sok okot ad az optimizmusra, ami a V4 körül történik.

Az elmúlt napokban több vezető lengyel politikus is világos kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, Andrzej Duda államfő egyenesen arról beszélt, hogy nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak Orbán viselkedése.

(444)

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23