Durva kormánycenzúra érvényesül az MTI-nél

Durva kormánycenzúra érvényesül az MTI-nél

Sok mindent egyszerűen tilos megjelentetni, hiába írta meg a hírügynökség munkatársa.

Évek óta nyilvánvalóan a kormány politikai érdekeit szolgálva, fontos hírek manipulálásával vagy elhallgatásával végzi a tevékenységét a közmédia egyik legfontosabb egysége, a Magyar Távirati Iroda (MTI) – hozta nyilvánosságra a Telex a Direkt36 írását, ami a hozzájuk eljutott dokumenumcsomagon alapul, amely az MTI kiterjedt belső levelezését és ki nem adott híreinek tucatjait tartalmazza.

A Direkt36 előző cikkünkben arra mutattak példákat, hogy a minisztériumok és a miniszterelnök kommunikációs stábja hogyan diktálnak az MTI-nek. A gyűjteményből azonban az is kiderül, hogy a politikailag kicsit is érzékeny tartalmat szoros kontroll alatt tartja és az aktuális kormányzati álláspontnak megfelelően alakítja a közmédia vezetősége.

Vannak egyeztetésköteles és tiltott témák. Sok elkészült hír megy a kukába – az MTI-ben ezt úgy mondják, hogy az anyag „elesett” vagy „elvérzett”. A szerkesztői, újságírói szabadságnak szinte semmilyen tere nincs.

A portál most a belső dokumentumok alapján a szervezet működése mellett arról is ír, hogy az elmúlt években kötelező volt egyeztetni az MTI felső vezetésével a jogállamisági vitákkal, a gyermekvédelmi törvénnyel, a migrációval kapcsolatos hírekről, tilos volt a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit szemlézni. Hetekig arról sem írhattak, hogy Donald Trump elvesztette az elnökválasztást.

További részletek a Telex cikkében!

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23