Az oroszok évek óta ki-be mászkálnak a magyar külügy számítógépein

Az oroszok évek óta ki-be mászkálnak a magyar külügy számítógépein

A tárca pedig nem tesz semmit.

A Direkt36 cikke új megvilágításba helyezi az Orbán-kormány oroszbarát külpolitikáját, miután kiderítették, hogy orosz hackerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, leginkább a Szijjártó Péter vezette külügyminisztériumot. A cikk szerint a támadások legalább egy része mögött feltehetően orosz állami szervek állnak, és a hackerek annyira sikeresek, hogy még most, az ukrajnai háború alatt is hozzáférhetnek a magyar külügy hálózatain továbbított információk egy részéhez.

Amikor 2021. december 30-án Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter feltűzte Szijjártó Péter öltönyére a Barátságért Érdemrendet, a Direkt36 cikke szerint a magyar külügyminiszter már rég tudta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszereit.

Már 2021 második felére kiderült, hogy az oroszok feltörték a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, ahogy a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is. Egy, a Direkt36 birtokába jutott belső irat szerint még 2022 januárjában is célzott támadások érték a külügyminisztériumot.

Azt írják, hogy volt titkosszolgálati tisztek szerint a kibertámadások nyomai alapján a Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálatok hackercsoportjai állnak.Ők a korábban Putyin által is irányított FSZB-nek, illetve az orosz katonai titkosszolgálatnak, a GRU-nak dolgoznak. A források elmondása szerint a magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, mivel már legalább egy évtizede folyamatosan támadják a kormányzati hálózatokat. Az orosz hackertámadás Ukrajna inváziója előtt és részben utána, a jelenlegi EU-s és NATO-s válságtanácskozások idején is aktív maradt.

A Direkt36 szerint a fertőzés részben adathalász támadásokkal és vírusokat tartalmazó email-csatolmányokkal került be a magyar külügyminisztériumba, majd szétterjedt a teljes belső hálózaton – a Bem téri minisztérium és a több mint 90 külképviselet több mint 150 objektumának számítógépei mind-mind érintettek.Annyira későn fedezték fel, hogy utólag már nem is lehet megmondani, milyen pontokon és hányféle módon másztak be az oroszok a külügy rendszereibe.

 

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23