Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a háború miatt

Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a háború miatt

Az ellenzéki frakciók az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték a házelnöknél az ukrajnai háborúval összefüggésben március 2-ára.

Az Országgyűlés honlapjára hétfőn felkerült - DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és a Párbeszéd képviselőcsoportjához tartozó képviselők által aláírt - dokumentum szerint a kezdeményezők az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatuk megtárgyalása érdekében szorgalmaznak rendkívüli ülést.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felszólítaná Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve határozottan ítélje el az orosz agressziót. A kormányt arra szólítanák fel, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit "a putyini Oroszország katonai agressziójával" kapcsolatban, valamint fogadja be a határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. A javaslatban követelik a paksi bővítés engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését, illetve "az orosz érdekeket kiszolgáló" Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére. Az aktuális üléstervben szerepel, hogy a parlament következő, egyben cikluszáró ülését a március 7-ével kezdődő héten tervezik megtartani.

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23