A piaci ár felett kapjuk az orosz gázt

A piaci ár felett kapjuk az orosz gázt

Pedig a kormány azt állítja, az olcsó orosz gáz volna az, ami lehetőséget ad a rezsicsökkentésre.

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért - számította ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért.

Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott. Vagyis az árarányokból egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat. Sőt, számításaik szerint az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is fejelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet.

Ha pedig csak a februári árakat vesszük figyelembe, akkor nemhogy a piaci árnál olcsóbban, hanem annál 30 százalékkal drágábban érkezett a gáz Magyarországra.

Pedig a tavaly október óta élő, új, 15 éves távú magyar-orosz gázszerződés megkötése kapcsán az Orbán-kabinet váltig azt állítja, hogy az új megállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor pedig azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza, pedig több európai ország is közzéteszi a gázszerződéseikben lévő átlagárat.

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23