20 ezer szavazatszámlálót delegál az ellenzéki pártszövetség

20 ezer szavazatszámlálót delegál az ellenzéki pártszövetség

Ez azt jelenti, hogy majdnem mindenhová jut szavazatszámláló.

„A jelentkezési folyamat lezárult. Összesen 27.700 jelentkezőnk van, ebből van 20.000 beosztásunk. A beosztott szavazatszámlálók delegálása folyamatosan zajlik” - írta a 444 érdeklődésére Ruskal-Klemm Csilla, a szavazatszámlálókat koordináló 20k22 szóvivője.

Az országban 10 243 szavazókör lesz, ezekbe minden országos listát állító párt vagy pártszövetség 2 szavazatszámlálót delegálhat. Négy éve a Fidesz-KDNP 14 533 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet, de mivel nem volt koordináció köztük, ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt.

Ez a majd' 28 ezer önkéntes nagyrészt nem kötődik pártokhoz, azért pártok delegálják őket, mert a sokszor bírált törvényi szabályozás nem ad más lehetőséget. Az összes delegálásnak péntek délutánig be kell futnia, ezért zárták le kedden a jelentkezést. A 20k22 most azon dolgozik, hogy ez a folyamat simán menjen. A maximális 20 486 szavazatszámlálói helyből mintegy 20 ezret beosztottak, náluk arra kell figyelniük, hogy tényleg menjenek el, tegyék le az esküt. A maradék pár száz hely kiosztása péntekig még megtörténhet, de erről még nem tudnak pontos adatokat mondani.

(444)

 

Különadókat vet ki a kormány, amit a DK szerint végül a magyar családok állnak

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, aminek forrásait különadók formájában szedik majd be. A DK szerint végső soron a magyar ember fizethetik meg ennek is az árát.

  • 2022.05.26

Távol-keletről hozna vendégmunkásokat a kormány

A munkarerőhiányt gazdasági bevándorlókkal kezelné a kormány, pedig 2015. óta permanens kampányt folytatnak ellenük.

  • 2022.05.23

Nagy zaj várható keddtől egy katonai gyakorlat miatt a Dél-Dunántúlon

Magyar-amerikai közös kiképzés lesz, ami az átlagosnál hangosabb lehet.

  • 2022.05.23