Rengereg hulladék érkezett a Szamoson

Rengereg hulladék érkezett a Szamoson

Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről rengeteg hulladékot és faágakat sodor magával. Csütörtök reggel percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón. A magyar vízügy  megkezdte a védekezést, eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól tisztították meg a Szamost.

Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot sodor magával, ezért ismét munkába állt a vízügy hulladékmentesítő géplánca. Ezúttal a Szamos menti Olcsván.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot, például faágakat sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán délután 2 órától elrendelte a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret. Az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosításra szelektálják. Csütörtök reggel már percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón. A tájékoztatás szerint eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól tisztították meg a Szamost. Az OVF közlése szerint a 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot már hetedik alkalommal használják.

Az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről nem számítanak hulladék érkezésére.

Kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és a gátőrökkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását. A munkagéplánc pedig mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Szamoson - közölte az OVF.

MTI

Fotó: Eltávolítják az árhullámmal érkező hulladékot Olcsvánál a Szamos vizéből. MTI/Balázs Attila

 

Ételízesítőket hívott vissza a Metro

A visszahívás több terméket is érint. 

  • 2021.07.28

A nyaralóhelyekre koncentrálnak a fogyasztóvédelmi ellenőrök

Próbavásárásokkal igyekeznek a nyaralókat védeni a fogyasztóvédők.

  • 2021.07.28

Vádat emeltek Árpa Attia ellen kokainkereskedelem miatt

Baráti összejövetelekre is jutott a kábítószerből a vád szerint. A Fővárosi Főügyészség 5 férfival szemben szabadságvesztés büntetést indítványoz.

  • 2021.07.27