Külföldön lopott autókat alkatrészként értékesítettek, több évet kaptak

Külföldön lopott autókat alkatrészként értékesítettek, több évet kaptak

Többéves börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság két férfit, aki több mint 135 millió forint kárt okozott, miután külföldön autókat lopott, majd Magyarországon azokat részben szétbontotta.

Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézte, hogy egy 35 éves férfi - ismeretlenül maradt több társával - 2017-től többi között Csehországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában - egy esetben Magyarországon - lopott személygépkocsikat, a másodrendű vádlottként szereplő 54 éves társával a kocsik egy részét egészben, másik részét szétbontás után alkatrészként értékesítették.

A fiatalabb férfi beszerzett a gépjárművek fedélzeti számítógépéhez csatlakoztatható eszközt, kulcsprogramozót, illetve több ajtónyitó és indítókulcs-funkcióval is rendelkező távirányítót, amelyekkel manipulálni tudta a feltört kocsik elektronikáját. A járművekbe legtöbbször a vezetőoldali ablak betörésével vagy a gépkocsi zárjának felnyitásával jutott be, majd a csatlakoztatott eszközökkel 15-20 másodpercen belül el tudta indítani az autót.

Kibérelt egy zalaegerszegi műhelyt, ahol elrejtette, majd szétbontotta a lopott kocsikat, 2018 augusztusában számos alkatrészt foglaltak le ott a nyomozók. Szombathelyen egy garázsban is tartotta a lopott kocsikat, majd azokat tömbházak parkolóiban tárolta.

A férfi hozzájutott egy ideiglenes forgalmi rendszámhoz is, amelyet a lopott autókra téve használt, hogy a mozgása kevésbé legyen nyomon követhető.

A vádirat szerint egyebek között Pozsonyból, Bécsből, Drezdából, Düsseldorfból, Mariborból, Brnóból lopott autókat a férfi, néhány nagyobb értékű kocsit azonban nem sikerült elindítania. Jellemzően Ford Focusokat vitt el, de több Jaguar, Land Rover és Range Rover is szerepel a listán.

A Zalaegerszegi Járásbíróság mintegy 30 lopás vagy annak kísérlete, valamint hatrendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés mellett kábítószer birtoklása és bódult állapotban történt - balesetet okozó - autóvezetés miatt a többszörösen visszaesőnek számító 35 éves férfit jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte. Szintén büntetett előéletű társa háromrendbeli, lopásban bűnsegédként való közreműködése, továbbá négyrendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés miatt két és fél év börtönbüntetést kapott nem jogerősen, mivel ő a védőjével együtt fellebbezést jelentett be.

Hat év börtönre ítélték a csillebérci szexuális erőszak elkövetőjét

Első fokon hat év börtönbüntetésre ítélték a tavalyi, csillebérci szexuális erőszak elkövetőjét - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

  • 2022.05.26

8 évet kapott a 300 céget becsapó csaló

Az Esztergomi Járásbíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki férfitestvérével együttműködve ügyvédnek, illetve közjegyzőnek adta ki magát, és országszerte 310 vállalkozást károsított meg.

  • 2022.05.23

Kiss Norbert újra nyert a kamionos versenyen

Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idénynyitó misanói versenyhétvégéjének vasárnap kora délután rendezett harmadik futamát az Eb-címvédő Kiss Norbert, a Révész Racing Team versenyzője, aki így az élen áll az összetettben a sorozat második, Hungaroringen sorra kerülő fordulója előtt.

  • 2022.05.23